TIPS VERKOPER

1 Schoon
Wanneer u de boot wilt verkopen, zorg dan dat ie schoon is. De eerste indruk is het belangrijkst. Daar komt bij dat veel kopers moeilijk een inbeelding kunnen maken van de werkelijkheid.

2 Geur
Een schoon schip is slechts het begin. Zorg dat de boot niet ruikt, fris het interieur op, was de gordijnen, sop de machinekamer uit. Zorg ervoor dat koelkasten op een kiertje staan.

3 Opgeruimd
We staan versteld hoeveel spullen we meenemen aan boord. Oude verfblikken, kapotte schakelaars, pakkingen die nergens van zijn, een kapotte waterpomp, etc. Lege kasten staan beter en geven een goede indruk  van de opbergmogelijkheden. Waar de nieuwe eigenaar dan weer troep in kan doen, dat dan weer wel.

4 Niet te persoonlijk
Een boot hoort natuurlijk te "leven". Een boot vol met persoonlijkheden als kleding, foto's en dergelijke doet het ook niet goed. We willen immers dat een koper de boot als zijn eigen gaat beschouwen. Wanneer de boot vol zit met persoonlijke spullen is dat lastiger.

5 Reparaties
Vaak denk je als verkoper, dat mag de nieuwe eigenaar doen. Geloof me, een nieuwe eigenaar zit er echt niet op te wachten op de klusjes van de vorige eigenaar te doen. Daar komt bij dat schepen tegenwoordig gekeurd worden. En in de regel worden alle mankementen op kosten van de eigenaar gerepareerd of wordt dit verrekenend. Een boot die goed onderhouden is ademt dit ook uit, en wekt vertrouwen bij een koper. Waardoor u als verkoper weer een betere prijs kan onderhandelen.

6 Prijzen
Wist u dat er eigenlijk 3 prijzen zijn? De kopersprijs, verkopersprijs en en de echte prijs. Prijs de boot niet te duur. Als eigenaar ben je emotioneel betrokken, laat Schepenmarkt de boot prijzen. En als er een bod gedaan wordt wat er op lijkt, pak het! Niet zelden heb ik meegemaakt dat het 1e bod geweigerd werd, en dat pas bij het 3e  bod gehandeld werd. Jammer genoeg was dat 3e bod een stuk lager als het eerste. Zonde!